Kontakt oss

Kunne DU vært interessert i å delta som fremtidig prosjektmedarbeider i det norske bidraget til Shell Eco Marathon? Vi har lyst til å høre fra deg som er over middels teknisk interessert, og gjerne student ved NTNU i Trondheim.

Framtidige opptak planlegges å gjøres gjennom portalen
http://fuelfighter.no/opptak/

Hvem er aktuelle kandidater?

Om du er student ved NTNU Trondheim vil du få småpene 7,5 studiepoeng om du vier noen timer i uka på å bli med på prosjektet vårt! I praksis arbeider teamene våre med neste generasjons elektriske bil både sent og tidlig, samt i helger og på enkelte helligdager.
Ta kontakt med oss om du har lyst å bryne deg både teoretisk og praktisk på å være med og skape et bærekraftig kjøretøy for fremtiden. Rent formelt søker du om stilling på teamet i DNV GL Fuel Fighter.

Hvilke stillinger vil bli ledige neste gang?

Prosjektleder vil være viktig. Ikke bare noen som kan kommunisere og holde kontakten med sponsorer, Shell og EcoMarathon-apparatet, men også holde teamet sammensveiset og fordele ansvar og oppgaver kjapt og rettferdig. Det vil uansett være nødvendig at vedkommende har teknisk forståelse. Om du ikke er ingeniør, må du i hvert fall ha en god forståelse av hva prosjektet går ut på.

Media og PR-ansvarlige. Erfaringsmessig er det gjerne flere i teamet som deler dette ansvaret. Rett og slett fordi det kan bli en omfattende jobb! Som medieansvarlig blir du teamets ansikt utad – bokstavelig talt – så her er det også en stor fordel med teknisk innsikt og -bakgrunn. For du må rett og slett vite hva både journalistene spør om, og hva detaljene i prosjektet går ut på.

Logistikkansvarlig vil holde kontakten med sponsorene sammen med prosjektleder. Videre må vedkommende ha et system for å holde oversikt over materiell, og frakt av materiell både til produksjonen av bilen – samt av alt utstyr til neste konkurransedestinasjon. Når teamet skal ut og reise blir det den logistikkansvarlige som tar seg av billetter og hotell-bookinger.

Mekaniske ingeniører trenger vi erfaringsmessige alltid flere av i teamet! Den nye bilen må planlegges og settes i produksjon. Hvilke erfaringer kan vi dra av tidligere bilmodeller? Det må til en grundig, mekanisk analyse av ikke bare tidligere, norske bidrag, men også konkurrentenes biler. Hva fungerte så pass bra på fortidens EcoMarathon-biler at det bør implementeres også i neste generasjon?
Du vil få nok å henge fingrene i med å designe og teste ut nye, mekaniske komponenter. De som funker må produseres. Dere må hjelpe til med å bygge bilen og påse at den fungerer.
Stor fordel, men ikke noe absolutt krav, om dere allerede har praktisk erfaring fra å mekke på bil, jobbe med kompositter eller FEA.

En eller flere elektroingeniører vil det også garantert bli behov for ved igangsettelse av neste års prosjekt. Det er ønskelig, men ikke et krav, at deltakerne har erfaring med det å designe og konstruere kretskort. Arbeidsoppgaven blir å lage motorkontroller for den elektriske fremdriften til bilen og all småelektronikken som naturlig følger med. Kjekt om våre fremtidige elektroingeniører allerede har batteri-erfaring og evt styresystemer for batterier.

Media / Sponsorer

For å gjøre intervjuer med gjengen bak neste energi-gjerrige, norskproduserte bil, ta kontakt med prosjektleder eller media-ansvarlig gjennom postadressen nedenfor.
Eventuelt elektronisk via https://www.facebook.com/DnvGLFuelFighter/

Sponsorer som kan være interesserte i å diskutere et nærmere samarbeid om å bli profilert som støttepartner til dette interessante prosjektet, kan også ta kontakt gjennom Facebook-linken overfor, eventuelt gjennom postadressen nedenunder.

Vår post-/ besøksadresse

Fuel Fighter Team
Department of Engineering Design and Materials
NTNU
Richard Birkelandsvei 2B,
7491 Trondheim