Prosjektet

Når det norske teamet stiller til Shell’sEcoMarathon konkurranse i London i 25. – 28. mai 2017 med superbilen DNV GL Fuel Fighter, markerer dette 10-års jubileum for deltakelse for dedikerte studentlag fra NTNU i Trondheim.

I 2017 er det et 18-manns sterkt lag som stiller med en ny bil de har utviklet og bygget hele det siste skoleåret. Den elektriske bilen stiller i klassen for UrbanConsept.

Vårt mål

Målsettingen med å utvikle og bygge DNV GL Fuel Fighter, er å demonstrere for resten av verden hvor ultra energi-effektiv en bil kan være.

Vår visjon

Demonstrere hvordan vi kan bygge en bærekraftig fremtid. Lære av, forbedre og utfordre måtene vi i dag betrakter verdens transportmuligheter.

Verdensrekord

NTNU-teamet har som sagt 10 års fartstid med å delta i Shell Eco Marathon. Men bilene har variert fra år til år og blitt forbedret og videreutviklet underveis.
Nå kalles bilen DNV GL Fuel Fighter etter vår hovedsponsor; Det norske Veritas. Den første Fuel Fighter bilen kom i 2009. Da satte vi oss et passelig hårete mål : bygge en bil som kan kjøre lengre enn noen andre i verdenshistorien på energien fra kun èn liter bensin.
Teamet klarte det på tredje forsøket i den konkurransen: med en distanse tilsvarende 1.246 km, var 2009-utgaven av Fuel Fighter den bilen som hadde kjørt aller lengst på energien tilsvarende èn liter bensin!
Samme året fikk DNV Fuel Fighter dessuten førstepremie for også det laveste CO2-utslippet, med kun 2,6gr/km.

Fra brensel til batteri

Shell Eco Marathon har klare regler for hvor lang, tung etc deltakerbilene kan være for å godkjennes til å delta i konkurransen.
For de ulike NTNU-teamene opp gjennom historien har det vært praktisk og en fordel å basere hver ny årsmodell på skuldrene til det designet og teknologien tidligere team har implementert i bilen.
I flere år benyttet de nye bilene samme chassis som foregående år. Men i 2012 var det åpenbart at fire år med harde konkurranser, og hundrevis av justeringer og forbedringer av bilkarosseriet, gjorde bilen moden for fullstendig nytenkning.
I alle foregående år stilte NTNU-teamene til start med superbiler som gikk på brenselceller med hydrogen som drivstoff. Nå var batteridrift-teknologien mye mer utviklet og det gikk prestisje i å kanskje vinne elbilklassen.
Siden byggingen av DNV Fuel Fighter 2 i 2012, har NTNU-teamene satset på å delta i – og vinne – elbilklassen i Shell Eco Marathon.

Forbedring av elbilen vår

I 2013 lagde vi en bil som holdt 95 kg, med en høyde og bredde på ca 120 cm og en lengde på ca 270 cm. Karosseriet var bygget av karbonfibre. Fordi vi denne gangen stilte i elbil-klassen, dekket vi også chassiset med solcellepanel for lading underveis i løpet. Vi stilte til start i klassen UrbanConept, Plug-In.
Karosseriet fikk et aerodynamisk design for minst mulig luftmotstand under løpet. Lastekapasitet: èn sjåfør, ingen passasjerer, men bagasjerom for en koffert.
Bilens elektriske motor ble plassert i høyre bakhjul. Energien ble lagret i et 48 V lithium-batteri. Det var tillatt med en maksfart på 35 km/t. Her gjaldt det ikke om å komme raskest i mål – en oppnå den lengste rekkevidden og kjørelengden.
Selv om dette var en ren konkurransebil, utstyrte vi DNV Fuel Fighter med forskriftsmessige lykter både foran og bak, gode bremser – og en cruise control for å tillate sjåføren å slappe av på gassen og heller konsentrere seg om å komme seg mest mulig energieffektivt gjennom svingene på banen.