Tesla – satte ny standard for elbiler

Tesla har hatt enormt stor betydning for utbredelsen av elektriske biler i verden generelt og Norge spesielt. De skal også ha æren for å ha gjort noe ingen andre bilprodusenter før dem: Tesla gjorde det sexy og maskulint blant godt voksne (forretnings-)menn å kjøre EL-bil.

Selskapeter i teten med å utvikle tekniske løsninger og høykapasitetsbatterier som hele næringen kan dra nytte av. Der andre, mer tradisjonelle bilprodusenter tenker mest på hvordan de selv kan maksimere sine egne nyvinninger, er Tesla inkluderende.
«Hvis også andre bilprodusenter kan benytte vår teknologi og løsninger for å gjøre sine egne biler sikrere og mer energi-effektive, er vi bare glade for å selge våre produkter til dem,» er beskjeden fra Tesla-grunder ElonMusk.

Verdens første el-sportsbil

Tesla har aldri konkurrert med elbilbransjens bittesmå bybiler med dame-tekke; lette å lukeparkere og like lave priser som de har lav rekkevidde før de må lades på nytt.
I stedet har de hatt baller nok til å produsere det miljøet EGENTLIG trenger; biler som er maskuline nok til at selv macho menn vil velge å kjøre elbil kontra en forurensende bensin- eller dieselbil!
I 2008 kom Tesla med Roadster – verdens første elektriske sportsbil. Bilen ble en kjempesuksess, men var aldri noe familievennlig alternativ. Tesla hadde likevel skaffet seg uvurderlige mengder gratisreklame og verdifullt image gjennom sportsbilen sin.

Verdens mest solgte elbil

2012 kom sedan-modellen Tesla Model S. Kostet mye mer enn de fleste andre elbiler, men lignet ikke på elbil i det hele tatt! Her var det plass til en familie på fem, samt bagasje – samtidig som bilen akselererte fra 0 til 100 fortere enn noen andre bensindrevne sedaner. Ikke trengte du bekymre deg for å gå tom for strøm mellom Bergen og Stavanger heller; Model S klarte fint 500 km rekkevidde på èn ladning; en tidligere uhørt batterikapasitet for en elbil.
Tre år etter lanseringen, i 2015, var Tesla’s Model S blitt verdens mest solgte elbil (nå i ettertid er det Nissan Leaf som har salgsrekorden). I Norge var Model S landets mest importerte bil mange måneder på rad; foran alle mulige bensin- og dieselmodeller hos importørene.

Første SUV med måkevinge-dører

I 2016 kom Tesla med en crossover-SUV; Model X, som igjen fikk biljournalister og bilkjøpere til å måpe. Her var en bil du fint kunne ta med familien i og kjøre til hytta eller på humpete veier ut i skauen. Samtidig tok det bare drøye 3 sekunder å gå fra 0 til 100 km/t!
Rekkevidden var fortsatt imponerende stor før ny batteriladning krevdes; her var det god bakkeklaring – og ein beintøff måte å åpne og lukke bildørene på! Måkevinge-dørene til Tesla funker selv med tett parkering i byer.
Tidligere har vi bare sett slike dør-løsninger på dyre og kule, italienske sportsbiler og fra Mercedes. Så kom pikadø Tesla og satte en ny standard – igjen – for hvor sexy og imponerende selv en SUV kan være…!

Lover «billigmodell»

Neste bilmodell fra Tesla vil være Model 3. Planen er at denne også skal være en sedan, som populære Model S, men enklere og rimeligere i design og innkjøp. Tesla har slitt med påstander om at de er for dyre for «folk flest». Svaret er at de har vært mer innovativ enn andre bilmerker, og forskning og utvikling koster.
Heldigvis har et stort kundesegment uansett hatt råd til å kjøpe hundretusenvis av relativt dyre Tesla-biler de siste årene. Dette har gitt selskapet tid – og nødvendig kapital – til å utvikle enda rimeligere løsninger som de nå setter i produksjon og håper skal føre til en ny «folkebil» og gjøre stilige elbiler til allemannseie i årene som kommer.

Superladestasjoner over hele Norge

Kjører du Tesla skal du kunne lade bilen hjemme og kjøre mellom Østlandet og Vestlandet uten å måtte lade bilbatteriet ytterligere underveis. I praksis føler folk seg tryggere om de likevel får seg en power-ladning i god tid før det er høyst nødvendig.
Tesla har løst dette ved å installere egne ladestasjoner over hele landet. Nå kan man trygt dra på endeløs Norgesferie og hele tiden få tilgang på ny strøm! Strømladningen er gratis, men fyller du mer strøm enn for 1.600 km i året, blir det en liten egenandel å betale resten av det året.
Ikke skal det bli for lang kø ved ladepumpene heller; Tesla-sjåfører som glemmer bilen etter endt ladning, får et straffegebyr på drøye 3 kr minuttet for å motivere folk til å flytte bilen sin og gi plass til neste mann.