Vi tester: BMW i3

BMW i3 ble lansert høsten 2013 og har fra første stund vært blant de mest solgte og best likte EL-bilene i Norge. Nå liker vi den enda bedre – etter de re-lanserte modellen med en enda kraftigere batteripakke for å øke rekkevidden mellom hver ladning.

Norge og nordmenn har alltid hatt en forkjærlighet for det tyske kvalitetsmerket BMW. Mange bileiere har vært trofaste eiere og holdt seg til BMW opp gjennom årene når de skal bytte ut den gamle bensin- eller dieseldrevne bilen sin. De blir ikke skuffet om de vurderer elektriske BMW i3 neste gang!

Energi-effektiv

Det er ikke bare selve bilen som her skiller seg ut som miljøvennlig; på BMW-fabrikken i Leipzig, hvor i3-serien fremstilles, brukes det bare fornybar energi. Karosseriet består da også av delvis resirkulert aluminium og karbonforsterket plast. Tyskerne har fått ned bilens egenvekt, noe som gjør den gjerrigere i strømbruken.
Basisutgaven, med en 22kWh batteripakke, veier da snaue 1,2 tonn. Dette gjør BMW i3 til en av de mest effektive elbilene som finnes der ute på markedet. Den nye modellen, med en batteripakke på 33kWh, veier bare 50 kilo mer enn basisutgaven, samtidig som bilens ytre mål forblir like.

Kjøremoduser og radius

i3 har tre kjøremoduser; Komfort, som til tross for navnet, er den som gir deg høyest fart.
Øko Pro er kjøremoduset som reduserer energi-ytelsen som når man trykker ned gasspedalen. Dette reduserer toppfarten fra maks 150 km/t og heller ned til mer lovlige hastigheter på norske veier.
Tredje varianten kalles Øko Pro +. Her reduseres energitilførselen så kraftig at det bare kan brukes i situasjoner hvor trafikken går veldig sakte. Perfekt måte å spare strøm på i f.eks rushkjøring.
De norske vinterkulda er en prøvelse for alle elbil-batterier. Praktisk kjøring her til lands med BMW i3 viser at den med minst batteripakke (22kWh) klarer å kjøre minst 80 km tunglastet med passasjerer og bagasje i fjellstigninger før den trenger ny ladning. Den store batteripakken på 33kWh klarer minst det dobbelte; 160 km rekkevidde.
Om sommeren rekker i3’ene minst 125 til 200 km før de må lades på ny. Bilene er tilpasset hurtigladning der dette tilbys. Det er verdt å merke seg at Enova har varslet kraftig utbygging av ladestasjoner over hele Norge innen utgangen av 2017. Da skal man kunne klare å kjøre hele Norge på langs og tvers uten angst for å ende opp tom for strøm i veikanten.

Liker seg best i byen

i3 ligner ikke så mye på tradisjonelle drivstoff-biler fra BMW. Den er ganske høy og smal, noe som må ha gitt ingeniørene ved fabrikken visse utfordringer. For å unngå vingling i svingene har de gitt bilen veldig stramme fjøringer.
Dette gjør at man kjenner det veldig godt i setet hver gang man kjører på ujevnt terreng, eller på en vei med litt humper og dumper. Sånn sett er BMW i3 først og fremst en bybil.
Ved høyere hastigheter kan i3’en føles mye mer usikker og ustabil. Dermed er det ikke like morsomt å kjøre rundt med denne på krøklete landeveier som du kanskje skulle tro.
BMW er kjent for å være sporty og kunne manøvrere kjapt og sikkert. Denne urbane elbilen er intet unntak! Styringen har en jevn og fin tyngde over seg, og med en liten snuradius gjør dette i3’en perfekt til kjøreeventyr i byen. Du vil bli overrasket over hvor godt du vil greie å manøvrere bilen, selv i situasjoner der det er trangt om plassen. BMW i3 er perfekt for trange parkeringsplasser.

Mellomsjiktet i pris

Motoren til i3en er blitt finjustert siden de første kom i 2013. Nå kan du ikke lengre høre noe piping slik du f.eks gjerne har med en Nissan Leaf.
Prisen ligger på cirka 240.000 kroner for den enkleste i3-utgaven og 340 tusen om du ønsker bedre utstyrspakke og høyere batteriytelse.