Vi tester : Fiat 500e

Fiat 500e er en sexy og morsom elbil som italienerne snodig nok ikke selger i Europa. I stedet selges den kun i USA – med nesten 100 tusen kroner i tap per bil.

Som vi kanskje husker, så var den amerikanske bilindustrien i dyp, finansiell krise for noen år tilbake. Obama-administrasjonen ble tvunget til å hjelpe dem med mange milliarder dollar i hjelpetiltak, og flere av selskapene måtte omstruktureres.
Det tradisjonsrike Chrysler-konsernet, som bl.a produserer Jeep, fikk Fiat inn som hovedaksjonær. Italienerne frydet seg over alle bensin- og dieselbilene fra Chrysler de nå fikk i sortimentet sitt, og undervurderte de særamerikanske utslippskravene fra myndighetene.

Only in America

Amerikanerne er stolte over landets lange og ærerike bilhistorie. Men knapphet på olje, dyrere drivstoff og ikke minst økt forurensing og direkte smog-problemer i flere storbyer, har fått myndighetene til å iverksette drastiske mottiltak.
Særlig på Østkysten, som i landets folkerikeste stat; California, skal både bilistene selv – og bilprodusentene – tvinges til å gå over til mer miljøvennlige varianter. Fiat Chrysler’s mange bensin- og dieseldrevne biler måtte få selskap av et nullutslipp-alternativ for å oppfylle de statlige kvotekravene.
Fiat løste dette med å introdusere 500e på det amerikanske markedet; en snedden, liten batteridrevet bil bygget på lesten av den populære 500-serien med små bensinbiler. Men Fiat klarer ikke å få igjen produksjonskostnadene sine og selger elbilen sin for ca 250 tusen kroner, som gir snaue 100 tusen kroner i tap for hver solgte bil!
Kanskje de hadde fått ned produksjonskostnadene sine med å øke volumet og selge 500e også i resten av verden? Mens vi venter på at Fiat skal begynne med offisiell import og salg av elbilen 500e i Norge og Europa, er det flere som har importert den selv fra USA. Eller velger denne som leiebil mens de ferierer i California. Det forstår vi godt, for det er faktisk en gøyal bil å kjøre!

Design og ytelse

Det er ikke mange design-detaljer som skiller den elektriske 500-modellen fra den vanlige bensindrevne. Med unntak av en grill som er helt nede på fronten av panseret, og en god bruk av gjenkjennelsesfargen til Fiat 500e; «elektrisk oransje».
Motoren til Fiat 500e er på 83kWh (111 hestekrefter), noe som gjør at den er så vidt kraftigere enn Nissan LEAF sin motor på 80kWh (110 hestekrefter).
Bilen yter perfekt i 60-80 km/t hastighet. Den akselererer bra og kommer opp i en toppfart på 140 km/t.
Denne bilen er helt klart designet for kortere turer, og den har ikke gode, store komfortable seter som man finner i langdistanse biler.
Fiats ingeniører gjorde en knalljobb med støydempingen. Batteridrevne biler kan noen ganger få en hvinelyd, særlig når man gasser på, men inne i en 500e hører man absolutt ingenting fra motoren.

Effektivitet/ strøm

Fiat 500e veier lite. Dette gjør bilen strømgjerrig. Fiat sier selv at bilen skal gå 135 kilometer på et fullt batteri.Det klarer den fint i solvarme California, men ville nok fått avkortet kjørelengde i norske vinterfjell.
Når du kjører så viser bilen hvor mange kilometer du har igjen på batteriet. Stømnivået indikeres med en pil. Denne pilen peker oppover hvis du kommer til å kjøre lengre enn den estimerte lengden. Peker den nedover, betyr det at kjørestilen din bruker mer strøm enn standard kjøring.
En full oppladning med bilens 6.6kW lader tar typisk fire timer. Fiat valgte å ikke inkluderemulighet for hurtiglading på 500e-modellen. Dermed er den upraktisk å bruke på langtur, men er velegnet mellom jobb og hjem i sentrale strøk. I likhet med bensindrevne Fiat 500-modeller er også den elektriske utgaven så pass kort i karosseriet at du lett kan lukeparkere den.