Vi tester : Nissan LEAF

Uten at selve bilkarosseriet er blitt noe større siden forrige generasjon av Nissan LEAF, har produsent likevel klart å øke batterikapasiteten med snasne 26%. Det imponerer!

Alle bilprodusenter med vettet i behold vet at både dagens og fremtidens bilkjøpere etterspør mer miljøvennlige – og økonomisk snillere – motorløsninger.
De bilprodusentene som ikke våkner opp nå og lager el-biler og hybridbiler, blir snart like utdødd som filmrull-giganten Kodak ble på 1990-tallet da milliardselskapet nektet å innse at fremtiden tilhørte digitale fotografier.
Nissan har gjort jobben sin og tatt et solid steg inn i den elektriske fremtiden med sin LEAF-bilserie. Vi har testet foreløpig siste modellen deres på det norske markedet.

Over 20 mils bekymringsløs rekkevidde

Kritiske røster til el-bilkjøring i Norge, viser alltid til at vi har så mange fjelloverganger og vintermåneder i deler av landet, at man kan aldri føle seg trygg på ikke å gå tom for strøm underveis.
Nyeste generasjon av Nissan LEAF er i så måte som skapt for norske forhold! Flere prøvekjøringer med bilen har demonstrert at den fin-fint klatrer ubesværet oppover fjellveier og har tilfredsstillende rekkevidde i selv kupert kjøreterreng..
Nede på flatt lavland kunne vi kjøre bilen 230-245 km på èn ladning. Straks vi kjører til fjells, beregner bilens datasensor en mye lavere rekkevidde, og antyder at vi ikke kan kjøre 100 km langt en gang før ny ladning er påkrevd.
I praksis kjører man sjelden eller aldri kun oppover og med fullt bagasjerom eller 3-4 voksne, velfødde passasjerer i bilen. Straks fjellveiene flater ut, fyker estimert rekkevidde opp igjen. Tar man i tillegg i betraktning at bilen triller svært energiøkonomisk nedover fjellveiene etterpå, så er det ingen problemer å presse batteriet til nærmere 200 km radius i kupert terreng før ny oppladning er absolutt påkrevd.

Varme fordeler

Skeptikere som engster seg over hvordan det er å måtte kjøre en LEAF i Norge på iskalde høstdager og midtvinters, skal vite at kupe-klimaet er godt og varmt!
Bilen har kraftig klima-anlegg, i tillegg til setevarmere fremme, oppvarmet ratt og endatil behagelig varme også innebygd i baksetene!
Går du for Tekna-utgaven, som regnes som øverste nivå innen standardutstyr, får du bl.a skinnseter. Da må du ut med 270.000 kroner.

Tekniske data

Motoren yter 109 hk med et dreiemoment på 254 Nm. Bilen oppgis å ha en toppfart på 144 km/t og skal bruke drøye 11 sekunder fra 0-100 km/t om du ikke har bilen full av passasjerer og bagasje.
Energien ligger lagret i et litiumion-batteri plassert i gulvet mellom akslingene. Det veier 318 kg, er på 360 volt og har en kapasitet på 30 kWt med sine 192 brenselsceller.
Vanlig ladetid oppgis av Nissan å være 12 timer, mens en kraftig hurtiglading opp til 80% skal gå unna på bare halvtimen.
Gjennomsnittlig energiforbruk regnes for å være 150 Wt/km med lett kupert terreng. Rekkevidden er 250 km under ideelle forhold. Blandet kjøring i norske opp- og nedoverbakker gjør at Nissan LEAF reelt sett har en praktisk rekkevidde på 125-200 km før ny oppladning av batteriet er påkrevd.
Bilen er 444 cm lang, 177 cm bred og hever seg 155 cm over asfalten. LEAF’s egenvekt er så vidt over 1.500 kg og har et bagasjerom som rommer 370 liter.

Verdens mest solgte – med god grunn

Vi har bare hatt positive opplevelser med og inntrykk av Nissan LEAF, helt siden første generasjonen rullet ut på veiene i 2010. Med sin nyeste modell (3. generasjon) er de sikret nye rekordsalg blant miljø- og prisbevisste nordmenn – og kjøpere i utlandet.
For Nissan LEAF er verdens mest solgte og suksessrike EL-bil! Rett og slett med god grunn!